Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Utazási tudnivalók

Fontos és hasznos információk
 
Mit kellene tudnia utazása kiválasztása előtt:
Szeretnénk köszönetet mondani azért, hogy az NETTRAVEL.HU utazási portál szolgáltatásait veszik igénybe, és biztosítani Önöket arról, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy szabadságuk kellemesen teljen el, és mint felejthetetlen élmény maradjanak meg ezek a napok emlékezetükben.
 
A szabadság kellemes eltöltésének feltétele a jól informáltság az egyes országokban érvényes specifikus feltételekről, a helyszín karakteréről és a szálloda kategóriájáról. Az átlagos utazó turisták igényei és elképzelései nagyon különbözőek.
Az utazáson való részvétel feltételei, a kölcsönös jogok és kötelezettségek az utas és az utazási iroda között azon utazási iroda általános utazási szerződési feltételei alapján jönnek létre amely az utazást szervezi.
A következő információk aprólékosabb leírást nyújtanak az utazás árában foglalt szolgáltatásokról.
Kínálatunk nagyon széleskörű, így lehetővé teszi a jó választást. Az utazás kötelező megrendelése, tehát az utazási szerződés aláírása, és az utazás kifizetése előtt, alaposan tanulmányozzák át az általános utazási szerződési feltételeket és az alábbi kiegészítő információkat.
 
I. Repülésről
Minden repülőút kizárólag jó nevű és megbízható légitársaság közreműködésével kerül lebonyolításra. A nemzetközi légi közlekedésben megszokott előírások és egyezmények alapján az utazási irodák fenntartják a jogot az indulás helyének/ esetleg megállóhelyének/, a légitársaságnak, a repülőgép típusának, vagy a repülési tervnek a megváltoztatására. A pontos és érvényes indulási és érkezési időpontok a repülőjegyen vannak feltüntetve. A repülőutak első és utolsó napja általában az utazás lebonyolításával telik el, tehát még nem a szabadság tényleges eltöltésével. Az sem feltétlenül irányadó, hogy az indulások a délelőtti órákban, az érkezések pedig az esti órákban történnek. Így az indulás, mint az érkezés a nap bármelyik órájában megtörténhet. A repülés a repülőút hosszától függően áttolódhat a következő napra is. Az indulás idejének rövid időn belüli megváltoztatása / olykor néhány órával az indulás előtt/ vagy a repülőgép késése az utóbbi években szokásos dolog. Ezt nem csak az időjárás okozza, hanem főleg a légi folyosók túlzsúfoltsága. Az utazási irodák maximális mértékben igyekeznek kizárni ezeket a zavaró hatásokat, és ilyen esetekben kérik az Önök megértését.
 
Felszállás előtti bejelentkezés
A kezelés rendszerint a repülőtéren történik. Az egzotikus helyszínekre történő és az individuális utazásoknál az utazási iroda elküldi az útmutatást és az okmányokat az ügyfél címére. Aprólékosabb információt az eladónktól vagy a repülőtér kezelési osztályán kapnak.
 
Poggyász szállítása
Minden utazó ügyfél jogosult kézi és feladott poggyászának elszállítására a légitársaság által meghatározott súlyig. Ezt az információt az útmutatóban kapják meg általában 7 nappal az indulás előtt. A túlsúlyos poggyászért általában illeték kerül kiszámlázásra. A kézi poggyász nem tartalmazhat a nemzetközi előírások alapján, biztonsági okokból olyan tárgyakat, amelyeket veszélyes besorolásúak lehetnek. Ha a kézi poggyászban ilyen veszélyes tárgyakat találnak a repülőtéri alkalmazottak, jogukban áll azokat elkobozni és megsemmisíteni. A manikűrkészletben lévő ollóra, késre, gyufára, aeroszolos flakonokra hívjuk fel a figyelmet. A poggyászt javasoljuk bebiztosítani lopás és sérülés esetére. Ha a poggyász megsérül, késik, elveszik vagy megsemmisül, ilyen esetben az utas írásos panaszt nyújthat be a légi fuvarozóhoz. A poggyász megsérülése esetén az utasnak 7 napon belül kell az írásos panaszát beadnia, ha késik a poggyász akkor 21 napon belül.
 
Állatok szállítása
Macskát, kutyát maximum 5 kg súlyig, a repülő fedélzetén csak különleges feltételekkel lehet szállítani. Egyéb állatot, a repülő alsó részében lévő klimatizált poggyásztérben lehet szállítani az erre a célra kijelölt szállítótartályokban. Állatok szállítását már a foglalásnál be kell jelenteni, és a szállításért külön pótdíjat számolnak fel. Bővebb információt az egyes légi fuvarozók feltételeiben lehet találni, amiről szívesen nyújtunk tájékoztatást.
 
Kerékpárok, sporteszközök
Terjedelmes poggyász / kerékpár, vízisí/ szállítását már az utazás megrendelésénél az utazási irodában be kell jelenteni, az ilyen sporteszközök szállítása általában pótdíjért történik. Biztonsági okokból a fentebb említett tárgyakat nem lehet szállítani a transzfer célra kirendelt autóbuszokkal. A megfelelő szállítóeszköz az utas költségére van bebiztosítva. Költségtérítés ellenében az utazási iroda is gondoskodhat az elszállításról. Erre a fuvarozásra azonban nem vonatkozik az utazási biztosítás, így az utazási iroda nem vállal felelősséget a szállított tárgy esetleges károsodásáért.
 
 A fuvarozás megtagadása és korlátozása
A légitársaságok fenntartják a jogot az ügyfél kizárására a fuvarozásból, vagy az egész utazásból, ha viselkedésével veszélyezteti a szállítás biztonságát, vagy veszély fenyeget, hogy ilyen helyzet előállhat. Ittas állapotban lévő személyek szállítása kizárt. Ki lehetnek zárva a fuvarozásból olyan ügyfelek is akik például késésnél az utazási iroda vagy a társaság képviselőit fenyegető, vagy sértő szavakkal illetik. A fuvarozásból vagy az utazásból való kizárással az ügyfél elveszíti a jogát a ki nem merített szolgáltatás értékének visszatérítésére. A légitársaságok kérik e rendelkezés megértését, amelynek célja bebiztosítani a többi utas fuvarozását, szabadságának nyugodt eltöltését, és a társaság munkatársainak személyi védelmét. Az utas köteles betartani az utazás tartamának egész ideje alatt a dohányzási tilalmat. Az utas ellen a repülőgép fedélzetén elkövetett cselekményei miatt büntetőeljárás indítható.
 
Terhes nők utazása
Terhes hölgyek utazásánál a terhesség 34. hete végéig nem kötelező bemutatni a kezelőorvos igazolását. Amennyiben a terhes hölgynek a terhességének 34. hete végéig egészségügyi problémái vannak, akkor szükséges hivatalos nyomtatványon a kezelőorvos igazolása, a hölgy alkalmasságáról a repülésre. A hivatalos nyomtatványt kérésre elküldjük. A terhesség 34. hete végétől minden esetben szükséges felmutatni az orvosi igazolást. Az orvosi igazolást nem lehet hamarabb kiállítani, mint 6 nappal az utazás kezdete előtt. Bővebb információt az egyes fuvarozók fuvarozási feltételeiben és szabályzatában lehet találni.
 
II. Biztosítás
Külföldre történő utazás előtt javasoljuk általános, mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötését. Biztosítás nélkül egyáltalán nem javasoljuk az utazást. A biztosítási szerződés tartalmával alaposan ismerkedjenek meg. Egyúttal informálódjon arról, hogy mely országokkal van Magyarországnak ingyenes egészségügyi ellátásról szóló megállapodása. Külföldi egészségbiztosítási ellátásokkal kapcsolatban bővebb információkat az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) honlapján találhat. Kérjük tekintse meg a honlapot.
 
Miért célszerű utazási biztosítást kötni?
A külföldi utazás kockázatát nem szabad alábecsülnünk az esetleges kockázatok szempontjából még a rövid idejű ott tartózkodás esetén sem. Az utazási egészségbiztosítás külföldön véd az esetleges hirtelen megbetegedéssel vagy sérüléssel kapcsolatos veszély ellen. Biztosítási szerződés megkötésével elkerül sok komplikációt az esetleges megbetegedés vagy sérülés esetén, mert a gyógyítás költségei külföldön nagy pénzügyi gondot okozhatnak.
 
Miért javasolunk üzleti biztosítást kötni az EU tagállamaiba is? Külföldi egészségbiztosítási ellátásokkal kapcsolatban bővebb információkat az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) honlapján találhat. Kérjük tekintse meg a honlapot.
 
Miért ne bízzunk a hitelkártyák szolgáltatásába foglalt utazási biztosításban?
Az utazási biztosítás gyakran része vagy kiegészítése a bank kártyáknak, hitelkártyáknak. 
Lehet, hogy az ügyfél biztonságban érzi magát külföldön, és esetleg alap nélkül bízik egy olyan biztosításban, amely szükség esetén szinte semmilyen költségét nem téríti meg. Némely termékek például nem vonatkoznak egyáltalán a téli sportokra. Egyes pénzintézetek olyan biztosítási csomagot nyújtanak, amely csak az elhalálozás vagy a rokkantság kockázatát foglalja magában, azonban a sérülés következményét csak korlátozott kerettel. Azonban az ügyfél kiegészítő fizetéssel standard feltételekhez juthat a saját- és családja részére. Ezért mindenképpen utazás előtt érdeklődjön bankjánál, hogy hitelkártyája milyen biztosítási feltételeket tartalmaz és mi a teendő biztosítási esemény bekövetkeztekor!