Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Orvosi tanácsok

Mediterrán egészsegügyi oldal
 
Hasznos egészségügyi tudnivalók trópusi országokba készülőknek
 
Oltóhelyek
 
Általános információk
 
Oltások és leírásaik
 
"Utipatika csomag"
 
Egészségügyi jótanácsok síelőknek
 
További aktualitások a www.utazaselott.hu oldalon találhatók!
 
Utazással kapcsolatos oltások
Sárgaláz -, hepatitis A, B -, veszettség -, gennyes agyhártyagyulladás-, kanyaró- rózsahimlő mumpsz -, agyhártyagyulladás -, diftéria tetanusz-, tífusz-, kolera-, gyermekbénulás-, kullancs okozta agyvelőgyulladás és bárányhimlő elleni oltások. Bizonyos esetben az utazás előtt ajánlott az influenza és a tüdőgyulladás egyik kórokozója elleni oltás is!  Sárgaláz elleni oltást csak Budapesten, a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában (1097 Budapest, Gyáli u. 5 -7.) lehet felvenni (rendelés: h - k sz - cs: 9 - 12). Itt minden más oltás is helyben megkapható! Az oltóanyagok ára a gyógyszertárival megegyező, a tanácsadás és ellátás térítés ellenében vehető igénybe. Utazással kapcsolatos oltásokat a fővárosi és a megyei ÁNTSZ Oltóközpontjainak is végeznek. Az oltások egy része a háziorvosnál is felvehető.
 
Hasmenés és bélfertőzés elkerülésére
Az utazók 40 - 60 % szenved az utazás alatt, vagy a hazaérkezés után bélpanaszoktól, melyek emésztési zavarttól súlyos hasmenésig terjedhetnek.Az utazók hasmenése, vírusok, baktériumok és egysejtűek okozta bélfertőzések, a fertőző májgyulladás (hepatitis A), tífusz étellel és vízzel terjedő fertőző betegségek fordulhatnak elő.
 
Ételekkel kapcsolatos legfontosabb szabály: Mosd le! Hámozd meg! Főzd meg! Vagy felejtsd el!
Büféasztaloknál és a drága szállodákban is veszélyes lehet a nyers hal, kagyló és a nem jól átsütött hús fogyasztása. Jégkocka, saláták, salátával díszített hidegtálak, szendvicsek fertőzést vihetnek át! Ahol a vezetékes víz nem iható, ott még fogmosáshoz is gyárilag palackozott vizet kell inni!
 
Készüljön hasmenés következtében elveszített só pótlására: (gyógyszertárban beszerezhető: Normolyt por), vagy vigyen magával konyhasót és cukrot! Ezek megfelelő keveréke hasonló hatású (elkészítése: 4 teáskanál cukor + 2 teáskanál só + 1 liter palackozott vagy forralt víz).
 
Várostól, orvosi ellátástól távoli helyre utazók vagy hosszabb időt trópusokon töltők orvosi szenet, bélfertőtlenítőt, esetleg bélműködés lassítót vigyenek magukkal! Rövid antibiotikus kúrához szükséges gyógyszert orvossal kell megbeszélni és felíratni. Védőoltással megelőzhető a fertőző májgyulladás (hepatitis A) és a tífusz.
 
Tengerpartra utazóknak, búvárkodóknak
Trópusi országokban délelőtt 10 és délután 4 között kalapban, a vállát és a nyakat fedő ruházatban sétáljon! Fürdéshez is hordjon pólót! (napégés ellen) Búvárkodók is készüljenek fel a napszúrás és napégés elkerülésére! Tengeri ragadozók mérges csípésétol, harapásától az úszócipő megóv. Úszócipőt a vízparton és sekély vízben is hordani kell! Ne nyúljon trópusi víziállatokhoz, ha nem tudja, veszélyesek-e! Ne ingerelje a víziállatokat! Ne egyen különleges formájú trópusi halat! 
 
Kígyómarás megelőzésére
Ne aludjon csupasz földön! A szabadban sötétedés után zseblámpával, bottal, csizmában, hosszú nadrágban sétáljon, csapjon zajt! Kígyómarás után őrizze meg nyugalmát (a legtöbb marás veszélytelen)! Próbáljon segítséget kérni! Keveset mozogjon! A harapott végtagot tartsa a szív magassága alatt! A marás felett szorítsa le a végtagot! 
 
Rovarcsípések és a malária megelőzésére
A malária ellenes szer és a rovarirtó (bőrre, ruházatra) együttesen hatékony! A verítékező bőrfelületet gyakrabban kell rovarirtóval védeni! Fürdés után azonnal meg kell ismételni a kezelést! Napnyugta után hosszú ujjú ruha, hosszú nadrág, zokni, cipő, a rovarcsípés esélyét csökkenti (a maláriát terjesztő szúnyogok este, Dengue lázat terjesztő szúnyogok nappal csípnek).
 
Maláriaveszélyes területen alváskor szúnyogriasztóval (külföldön legismertebb a Permethin) átitatott halót használjon (légkondicionált szállodában nem szükséges)! A betegségeket terjesztő szúnyogok friss vizek körül pocsolyákban trópusi kertekben szeretnek élni. Ne hagyja ki az antimaláriás gyógyszert! Az orvos által előírt legmegfelelőbb készítményt szedje!
 
Antimaláriás szerekről (Magyarországon forgalomba lévők)
Lariam: (mellékhatás: alvászavar, depresszió), 1 héttel az indulás előtt kezdve, és 4 héttel a hazaérkezés után is szedni kell, heti 1 alkalommal. Az alkohollal együtt májkárosító hatása fokozódik!
Delagil: (mellékhatás: gyomorpanaszok, étkezéssel együtt szedve csökkentheto) dózisa testsúlytól függő. Már 2 héttel az indulás előtt szedni kell, folyamatosan, hazaérkezés után még 4 hétig, heti 1x 2 tablettát! Doxycyclin: (mellékhatás: gyomorpanasz, fényérzékenység) Terhes nő, gyermek nem szedheti!
 
Szafarizóknak
Hordjon természetes, egyszínű ruhát (khaki)! 
Ne felejtse el a kalapot és a napszemüveget (nap és homok ellen)! 
Meleg ruhára szükség lehet éjszaka! 
Rovarirtóval impregnált hosszú ujjú felsőrészt, hossz szárú nadrágot, zoknit viseljen! 
Tilos állóvízben vagy lassú folyású vízben fürödni (trópusi vérvizelés, amoeba fertőzés veszélye)! 
Legyen kéznél elsősegélycsomag! 
Napsütés ellen magas faktorszámú naptejet használjon! 
A bor kezelését fürdés után azonnal ismételje meg! 
Mindegyik készítményt csak orvosi javaslatra, a malária kórokozójának érzékenysége szerint, az ellenjavallatokat és mellékhatásokat figyelembe véve lehet szedni!
A szorítást 15 percenként engedje fel!
 
Várandósoknak
Indulás előtt nőgyógyászati vizsgálat javasolt (erről rövid angol nyelvú igazolás szükséges lehet)! 
Útlevélben kis kártyán szerepeljen a vércsoport és egyéb betegségekről szóló információ! 
Általánosan érvényes, hogy a 30. terhességi hét fölött a légitársaságok visszautasíthatják a szállítást! 
Hosszú repülőút alatt óránként 10 percet, sétáljon! 
Olyan országokban, ahol a vizet iváshoz, étkezéshez fertőtleníteni kell jódot ne használjon! 
Depresszióra hajlamos nok Lariamot (Malária megelozésére) ne szedjenek! 
Lariamot a terhesség első három hónapjában ne szedjen! 
Tájékozódjon a legközelebbi kórház címéről és telefonszámáról 
Kössön olyan biztosítást, amely a hazaszállítását is tartalmazza! 
Terhesség első harmadában élő vakcina nem adható (pl.: sárgaláz elleni oltás)
 
Idősebb utasainknak
"Rohanó folyó sose fagy be" szól a bölcs mondás. A kockázat kerülése és a biztonságra való törekvés különösen fontos. Általános tanácsaink az uticél, szálláskörülmények és az utazás körülményeitől (turista ill. elso osztály) is függnek! Védőoltások szempontjából idősebb korosztálynál meghatározó az addig átvészelt betegség és a jelenleg gyógyszeres kezelést igénylő betegségek is! Szokásos gyógyszereit boröndjében és kézipoggyászában is vigye magával! 
 
Útlevelében kis kártyát tartson, mely a legfontosabb egészségügyi adatokat tartalmazza: vércsoport, gyógyszerérzékenység, gyógyszerek, szálloda címe, vagy a csoportvezető neve és címe. 
Utazók hasmenése, időjárási hatások az idősebb szervezetet jobban igénybe veszik: napégés ellen és folyadékpótlásra mindig készüljön fel! Trombózison átesettek a repülőgépen óránként 10 percet mozogjanak, alkoholt a gépen ne fogyasszanak! Tájékozódjon a legközelebbi egészségügyi intézmény címéről és telefonjáról! Olyan biztosítást kössön, ami a hazaszállítást is magában foglalja! 
 
Gyermekkel trópusra utazóknak
Hosszabb időre kiutazók (pl.: munkát vállalók családja) vigyenek magukkal: Járókát, a gyerekágy fölé rovarirtóval átitatott szúnyoghálót, vízfertőtlenítőt (filteres pumpa), magas faktorú napvédőt, homokozó cipőt! A szabadban szárított ruhaneműt mindig vasalja át (a szabad levegon szárított ruhaneműbe betegséget terjesztő rovarok szúnyogok rakhatják tojásaikat). A repülőútra készítse elő a kedvenc játékot! Közelmúltban lezajlott középfülgyulladás, arcüreggyulladás igen heves fájdalamat okozhat az utastérben lévő légnyomásváltozás miatt. Ha halaszthatatlan az utazás, fülcsepp,orrcsepp, fájdalomcsillapító legyen kéznél! 
 
Háziállatokat tartók 3 - 4 havonta kezeltessék paraziták ellen az állatot! 
Malária megelőzésére 15 kg súly alatti gyermeknek Lariam nem adható! 
Sárgaláz elleni oltás 9 hónapos kor alatt nem adható!
Gyermekkel utazók legalább két hónappal az indulás előtt kérjék orvos tanácsát a védőoltásokkal kapcsolatban! A Magyarországon kötelező korszerinti, a külföldön kötelező és javasolt oltásokat időben illeszteni kell! Néhány esetben, csak több oltás nyújt teljes védelmet!
 
A last minute utak veszélye
Egészségügyi tanács az utolsó pillanatban utazni vágyóknak 
Az utolsó pillanatban eldöntött utazás olcsó, és a váratlan élmény hatása is sokszoros lehet. A szinte álomszerű események azonban több kellemetlen meglepetést is tartogathatnak egészségügyi szempontból.
 
Már indulás előtt kiderülhet, hogy az adott országban sárgaláz elleni oltás igazolását kérhetik a hatóságok a belépéskor vagy akár a kilépéskor (az akciós kenyai és brazíliai utak okozzák a legtöbb problémát). Optimális esetben, legalább 10 nappal az indulás előtt kell megkapni az oltást, mely a beadást követő 3-7. napon lázat okozhat. 10 évig érvényes (nemzetközi oltási könyvvel igazolható a megléte). Csak Budapesten, a Nemzetközi Oltóközpontban vehető fel (IX. ker. Gyáli u. 2-6., rendelés h-k-sz-cs: 9-12 óra között).
 
Az Egyenlítőhöz közeli országokban malária veszély is van. A betegség megelőzése, a betegséget terjesztő szúnyog csípésének kerülésével (szúnyogriasztó) és a malária kialakulását megakadályozó tabletta szedésével lehet sikeres. A tabletta fajtája függ attól, hogy melyik országba történik az utazás és van-e valami ellenjavallat adott készítmény szedésével kapcsolatban. A gyógyszeres védelem személyre szabott, szakember dönti el, hogy mi a javasolt lehetőség és recept ellenében váltható ki a készítmény. 
Kenyában egész évben, 2000 m alatti tengerszint magasságban mindenütt van malária. 
"Last minute" utasok felkészítése eltérhet a szokásostól. 
 
Igen kedvező ajánlatokat lehet találni Brazíliába, a Riói karnevál idején (sárgaláz elleni oltás oda is kötelező, de lennének ajánlott oltások is), Thaiföldre (itt javasolt oltások vannak és bizonyos területeken malária veszélyre is készülni kell) és Indonéziában Bali szigetére (kötelező oltás nincs, malária veszély sincs). 
 
Aki arra készül, hogy egyszer akciós Last minute úton váltja valóra régi dédelgetett álmát, legyen előrelátó és tájékozódjon arról, hogy milyen oltások teszik biztonságossá az utat. Az oltások sok évig érvényesek, biztonságosak és jó befektetések.
 
Nem az utazási iroda felelős azért, ha valaki olyan útra fizet be, aminél utólag derül ki, hogy kötelező oltás kellett volna. Útikönyvek és honlap segíthet az előzetes tájékozódásban, az álmodozás időszakában ezek megkeresése is ajánlott.
 
(összeállította: Dr. Jelenik Zsuzsanna)
forrás: Vista Utazási Iroda